Nekaj težav pri 4130 varjenju s krom-molibdenskim jeklom

Zaradi visoke udarne trdnosti in majhnega raztezka se 4130 Cr-Mo jeklo pogosto uporablja v športni opremi, kot so vzorci zrakoplovov, okvirji dirkalnih avtomobilov, okviri za zaščito pred kotaljenjem, motorni kolesi in motorna kolesa. Za varjenje 4130 CrMo jekla se lahko uporablja varjenje z volframovim oblokom (GTAW). V nadaljevanju so opisani najpogostejši problemi 4130 krom-molibdenskih materialov z argonskim varjenjem. Posebne razmere je treba ovrednotiti glede na uporabo v praksi.

 

V: Ali je mogoče 4130 krom-molibdenov material variti z argonskim varjenjem?

O: Da, argonsko obločno varjenje 4130 krom-molibdenskih materialov se že vrsto let uporablja na vesoljskem področju. Kot pri vseh varjenih zvarnih delih argonsko varjenje zahteva razumne postopke in tehnike. Nečistoče in madeže na površini jeklenih cevi je treba očistiti s srednjim brusnim papirjem in acetonom, pri tem pa je treba izboljšati robove in kotne konice za boljšo varilno površino.

 

Q: Ali potrebuje predgrevanje?

A: deli tanke stenske cevi (debeline manj kot 0,12 "ali 3 mm) običajno ne potrebujejo temperature predgrevanja približno 149-204 ℃, da dosežejo želeni učinek. od sobne temperature približno 21 ℃

 

V: Kakšno vrsto žice je treba uporabiti?

O: Obstaja veliko možnosti za varilno žico, toda idealna je er80s-d2, katere moč varjenja je v bistvu blizu moči samega materiala. Er70s-2 se lahko upošteva tudi z nekoliko šibkejšo intenzivnostjo, vendar boljšo duktilnostjo. Vendar pa z razumno konstrukcijsko zasnovo (kot je dodajanje armaturnih palic ali podpornih cevi) večtočkovna podpora in daljši zvari lahko nadomestita nezadostno trdnost same žice.

 

Q: Zakaj ni priporočljiva varilna žica iz 4130?

O: Žica 4130 se običajno uporablja za obdelovanec, ki bo toplotno obdelan v hrbtnem hodniku. Zaradi visoke trdote in slabe duktilnosti se ne priporoča za uporabo v športni opremi, kot so letala, dirkalni okviri in okvirji za drkanje. Nekateri varilci uporabljajo avstenitno žico iz nerjavnega jekla za varjenje 4130 jeklenih cevi, kot so 310 in 312 varilne žice iz nerjavnega jekla. Druge blagovne znamke iz nerjavečega jekla lahko povzročijo razpoke in varilna žica iz nerjavnega jekla je običajno dražja.

 

Q: Ali je treba 4130 jeklenih cevi toplotno obdelati za odstranitev napetosti po varjenju?

O: V splošnem je treba tanko stensko cev odstraniti pod napetostjo in material z debelino stene več kot 0,12 "ali 3 mm je najbolje variti po varjenju. Optimalna temperatura za obdelavo cevi je 593 Nevtralen plamen kisika in acetilena se lahko uporablja za ogrevanje, ki ga je treba premakniti, da se prepreči lokalno pregrevanje.

 

Q: Ali varjenje materiala potrebuje zaščito pred povratnim plinom?

O: Običajno ni potrebno variti zaščitnega plašča, čeprav nekateri varilci to počnejo, zaščitni plašč ni slab za varjenje, pri nekaterih zvarih pa izboljša kakovost varjenja.

 

Q: Ali je mogoče varjene obdelovance ugasniti?

O: Ne, hitro kaljenje varilnih obdelovancev lahko povzroči številne težave, kot so razpoke ali laminarne solze. Poskrbite, da se obdelovanec naravno ohladi.