Kakšna je razlika med jekleno obrobo in ubito jeklo?

Glede na stopnjo dezoksidacije med taljenjem lahko jeklo razdelimo na jekleno obrobo, pol-ubito jeklo, ubito jeklo in posebno ubito jeklo. Jeklo z obodom je strukturno ogljikovo jeklo z zelo nizko deoksidacijo. Ta zelo kisikova jeklena tekočina, ki vre v kalupu, ko ogljik reagira s kisikom in oddaja ogljikov monoksid, ko se vlije (običajno oblikovan v ingote).

 

Izgubljeno jeklo je jeklo, ki je popolnoma deoksidirano, kar pomeni, da vsebnost kisika ne presega 0,01% (običajno med 0,002% in 0,003%). Staljeno železo se med ulivanjem ne vre in se običajno odlivajo v ingote z velikimi vrhovi in dnom. Ker je na vrhu kokile za ingote izolirna kapica (za dopolnitev staljenega jekla, ko se staljeno jeklo strdi), je treba to kapico odstraniti po valjanju in odvijanju, tako da je stopnja krčenja jekla postala nizka in kakovostna vendar bo ustvarila kompaktno strukturo in majhno segregacijo. Visokokakovostno jeklo in legirano jeklo sta na splošno izločena iz jekla.

 

Razlika v učinkovitosti:

Delovanje ubitega jekla je boljše kot pri jeklenih jeklih. Uničena jekla se pogosto uporabljajo v visoko kakovostnih legiranih jeklih, ki zahtevajo visoko zmogljivost, medtem ko so splošna jekla, kot so navadna gradbena jekla, večinoma obrobljena ali polmrtno jeklo.

 

Oddaljenost aplikacije:

Vsebnost ogljika in silicija v jekleni obroči je omejena z lastnimi značilnostmi. Po valjanju v tanke plošče nudi dobro kakovost površine in odlične lastnosti v plastičnosti, varjenju, hladnem upogibanju in žigosanju. To se pogosto uporablja v jeklu za traktorske škatle, avtomobilske armaturne plošče in akumulatorske baterije. Vendar pa obstajajo tudi številne nečistoče, večja sestava segregacije, neenakomerna zmogljivost in druge pomanjkljivosti.

 

Defekcija cene:

Ploščata jekla se od ubitih jekel razlikujejo po tem, da je količina dodanega dezoksidacijskega sredstva manjša. Obstajajo ogromne luknje v pokončnem jeklu, zaradi česar je njegov donos precej nižji kot pri jeklenih jeklih, tako da je strošek ubitega jekla precej višji kot pri jeklu.