Kitajska Tehnične zahteve za brezšivne cevi za visokotlačne plinske jeklenke

1. Zahteve za jeklene materiale

Jekleni material za visokotlačne plinske jeklenke je vrsta nerjavnega jekla, ki se običajno topi z alkalno pečjo, električno pečjo in alkalnim pretvornikom za kisik, nekatere vrste jekla pa je treba pretaljevati z elektrolitsko vakuumsko ali vakuumsko pečjo. taljenje, glavni so mangan jeklo, krom molibden jekla ali drugih legiranih jekel, ogljikovega jekla se redko uporablja. Povpraševanje po sestavi kemikalij je:

ogljiko-manganovega jekla: C≤0,40%, S≤0,030%, P≤0,035%, S + P≤0,060%.

Krom-molibdensko jeklo in druga legirana jekla: C≤0,40%, S≤0,035%, P≤0,030%, S + P≤0. 055%, drugi elementi so bili določeni.

Zahteve glede kemične sestave legiranega jekla za posebne jeklenke z visoko trdnostjo so: S≤0,010%, P≤0,015%, S + P≤0,020%. Poleg tega obstajajo stroge zahteve za nekovinsko vključitev in nizko trdnost jekla. V tkivu z nizko močjo ni dovoljena bela luknja, luknja zaostalega krčenja, ločilna plast, vključitev žlindre in druge napake.

 

2. Zahteve za fizično lastnino

Da bi zagotovili varno uporabo visokotlačnih posod , sta potrebni visoka natezna trdnost in meja tečenja ter visoka razteznost in udarna žilavost. Navaden jeklenka z uporabo temperature okolja je -20 ~ 60 while, medtem ko je hladno območje -40 ~ 60; Prvo se običajno obdeluje z normalizacijo ali normalizacijo + kaljenjem z ogljikovim manganskim jeklenim cilindrom, slednji je običajno kaljenje s Cr-Mo jeklom ali drugim jeklom iz legiranega jekla. V skladu s standardom GB5099-94 je treba ti dve vrsti jekla narediti - 20 ℃ in 50 ℃ V-oblikovan nizkotemperaturni udarni preskus oziroma po toplotni obdelavi. Njegova udarna žilavost, razmerje med trdnostjo in raztezkom naj bi dosegli ustrezno določeno vrednost. Brezšivne jeklene cevi za gredice, katerih rezultati preskusov po toplotni obdelavi morajo izpolnjevati tudi zahtevane vrednosti.

 

3. Procesni in metalografski pregledi

V skladu z zahtevami proizvajalca jeklenk je treba opraviti teste sploščenega ali hladnega upogibanja na brezšivne jeklene cevi, ki se izvede v skladu s standardom GB13440. Za vzorce jeklenih cevi po normalizaciji ali normalizaciji + popuščanja mora biti velikost zrn (100-krat) večja ali enaka stopnji 6, tračna struktura mora biti manjša ali enaka stopnji 3,0, struktura Wechtenstein pa mora biti manjša od Mikrostruktura vzorcev iz kaljene jeklene cevi mora biti kaljenega sorbita. Poleg tega je potrebna tudi globina dekarbonizacijske plasti telesa cevi.

                      

4. Dimenzijska natančnost

Debelina stene jeklenke je zasnovana za minimalno debelino stene, kot je mednarodni standard ISO 4705, ameriški DOT, DIN4664 v Nemčiji in JISB 8230/8241 na Japonskem. izračun minimalne debeline stene temelji na meji tečenja. Najmanjša debelina stene v standardu GB5099 se spremeni v standard ISO4705 in izračuna glede na mejo tečenja. Ko je določena najmanjša debelina stene, mora brezšivna jeklena cev za visokotlačne cilindre zagotoviti, da odstopanje debeline stene ne more biti manjše od najmanjše debeline stene, da se izpolnijo zahteve glede debeline ohišja valja. V skladu z določili minimalne debeline stene je tanjša stena, višja je debelina stene, lažja je teža valja, večji je volumen ali manjše je razmerje med težo in zmogljivostjo, boljša je kakovost jeklenke je. V skladu z zahtevami GB5099, brezšivna jeklena cev debelina odstopanje srednje in majhne plinske jeklenke telo, ki ga jeklenih cevi tovarne je na splošno + 15 / -10%. Odstopanje zunanjega premera dobavljene brezšivne jeklene cevi je na splošno D 1,25%. Debelina sten in odstopanje zunanjega premera cevi za plinske jeklenke velikega volumna se določita s sporazumom med dobaviteljem in dobaviteljem v skladu s posebnimi specifikacijami.

 

5. Kakovost površine in pregled

Kakovost površine plinske jeklenke neposredno vpliva na varnost in estetiko plinske jeklenke. Tako mora biti notranja in zunanja površina jeklene cevi brez napak, kot so razpoka, zlaganje, brazgotina, ločevanje, valjanje in zlaganje, luknjice itd., Ki jih je treba odstraniti. Debelina stene po odstranitvi mora biti večja od negativnega odstopanja debeline stene ali minimalne debeline stene, ki jo zahteva konstrukcija. Za zagotovitev kakovosti celotnega dela cevi je brezšivna jeklena cev pred dobavo predmet ultrazvočnega pregleda v skladu s standardom GB 5777 in standardom GB 8163.